Základná škola Kudlovská

HUMENNÉ

+421 57 775 20 27

sekretariát

Erasmus+ BE my Guide. I want to know your culture. – Turkey, Istanbul 13.3.-18.3.2023

335392730_881360852972688_5869659312793879258_n
Istanbul bol úžasný, od prezerania pamiatok svetového dedičstva UNESCO, cez učenie sa o archeológii, spoznávanie nových priateľov až po výlety loďou po Bospore a všetko medzi tým!

Náš prvý deň začal v škole, kde nás srdečne privítali. Pri vstupe do školy nás žiaci ponúkli tradičnými sladkosťami, po ktorých nasledovali tradičné turecké piesne. Počas  prehliadky školy sme mali možnosť pozorovať a porovnať školy na Slovensku a školy v Turecku. Obed sa podával v školskej jedálni v tradičnom štýle s tureckým nápojom Ayran vyrobeným z bieleho jogurtu zmiešaného s vodou a soľou.
Neskôr sme sa autobusom presunuli k Bosporu, kde sme sa previezli loďou a pozorovali krásy ázijskej a európskej strany Istanbulu.

V utorok sme sa loďou vybrali do európskej časti Istanbulu. Po krátkej prechádzke sme sa dostali do Galatskej veže. Vyviezli sme sa výťahom na vrchol a mali sme nádherný výhľad na mesto. Po nafotení niekoľkých fotiek sme išli na obed v egyptskom bazáre. Jedli sme tam výborný kebab. Po obede sme sa vybrali preskúmať okolité bazárové uličky a dopriali sme si pekný turecký med a Baklavu.

V stredu sme išli pešo preskúmať inú štvrť v Istanbule. Navštívili sme slávny palác Topkapi a Veľký bazár, ako aj podzemnú cisternu známu ako Basilica Cistern. Absolútnym vrcholom dňa bola výsledná Hagia Sophia. Pre väčšinu z nás to bola prvá návšteva mešity. Mešita sa zdala veľmi svetlá a farebná s krásnymi oknami, maľovanými kupolami a stĺpmi a celá mešita má koberec, čo bolo pre nás prekvapením. Počas celého dňa sme mali oficiálneho sprievodcu, ktorý trpezlivo odpovedal na všetky naše otázky.

Štvrtkové ráno začalo chutnými raňajkami. Potom sme navštívili našu partnerskú školu, kde si pre nás študenti pripravili fantastický program. Pripravili sme turecké jedlo a naučili sa tradičný turecký tanec. Po týchto aktivitách nás čakal školský obed. Neskôr sme s tureckými žiakmi hrali spoločenské hry a na školskom dvore volejbal. Atmosféra bola taká úžasná, že sa nám nechcelo opustiť školu. Našťastie bol čas na výmenu kontaktov, aby sme potom mohli zostať v kontakte. Večer sme všetci mali výbornú večeru v luxusnej reštaurácii, kde sme od riaditeľa školy dostali krásne suveníry a ručne vyrobené náramky študentov, ktoré nám budú pripomínať Turecko.

Ako inak, posledný deň pobytu sme začali tradičnými tureckými raňajkami, po ktorých sme sa dohodli na návšteve egyptského bazáru. Zahŕňa množstvo stánkov a butikov. Všetci sme sa rozdelili a nakúpili rôzne suveníry a darčeky.

Po dlhom a náročnom nákupe sme vyhladli a dali si posledný kebab. Potom sme išli do hotela, kde sme oddychovali, hrali karty a spoločenské hry a rozprávali sa až do noci. Potom sme sa ešte museli zbaliť, lebo už v sobotu sme sa vracali domov. Spolu so študentmi z Poľska, Rakúska, Litvy a Turecka sme si vytvorili krásne spomienky.

Základná škola Kudlovská otvorila svoje brány

1. septembra 1977.  Je to už teda takmer polstoročie, za ten čas tadeto prešli tisícky detí a stovky pedagógov. Nachádza sa v centre mesta pri nádhernom kaštieli a krásnom parku.



Adresa

Základná škola Kudlovská

Kudlovská 11

066 01 Humenné

IČO: 37876741

DIČ: 2021672048

tel.: +421 57 775 2027

mail: admin@zskudhe.edu.sk

 

Linky

© 2022 Všetky práva vyhradené - All rights reserved

Made with ❤ by Adriana

Dni
Hodiny
Minúty
Sekundy

hurry up

15% OFF

On All Tickets

Don’t hesitate and buy tickets today – All tickets are at a special price until 15.08.2021. Hope to see you there :)