Základná škola Kudlovská

HUMENNÉ

+421 57 775 20 27

sekretariát

S Erasmus+ ZŠ Kudlovská v Tureckom Istanbule

352270927_1757524691346054_3375351961043013502_n

Nedeľa 8:00 hod. – päť žiakov, dve vyučujúce a spolu – smer Istanbul Turecko. Spočiatku sme boli v obavách, či budeme rozumieť a vedieť odpovedať, aký bude let či program počas týždňa. Znalosti angličtiny sme si overili nielen hneď na letisku v Budapešti a následne v Istanbule, ale aj pri ubytovávaní a v tento deň asi najviac na prvej spoločnej večeri, keď si každý z nás objednával podľa vlastnej chuti.

V pondelok po raňajkách s výhľadom na more sme šli do školy našich hosťujúcich tureckých spolužiakov . Po príhovore riaditeľa sme si pozreli krátky kultúrny program. Dopoludňajšie aktivity pre všetkých žiakov zúčastnených krajín boli zameraná na zoznámenie. Po chutnom obede plnom tureckých špecialít sme hrali Monopoly. V každom družstve bol po jeden žiak z Turecka, zo Španielska, z Rumunska, z Grécka a piatym členom sme boli my – zo Slovenska. Priebeh hry bol zaujímavý, nakoľko sme boli odkázaní na seba a svoje znalosti z angličtiny.

V utorok ráno  sme boli Chráme svätého Spasiteľa a v jeho okolí, kde sa nachádzajú Balat OldStreet i známe farebné domy. tento deň sme obedovali v reštaurácii pri mori. Po obede sme navštívili Miniaturk, kde sa v zmenšenej podobe nachádzajú všetky významné stavby Turecka.

V stredu  ráno sme o 8:30 hod. vyrazili autobusom do Emirganských lesov.  Každý z nás dostal šálku alebo tanierik, ktorý sme si mohli ozdobovať. Vymaľovali sme ich rôznymi farbami a vzormi, aby boli jedinečné. Popoludní sme mali možnosť ochutnať bagel, tradičné turecké občerstvenie. Neskôr sme navštívili radnicu a primátora a každá škola sa hostiteľovi predstavila. Naobedovali sme sa v Sutis a po dobrom jedle sme sa študenti prešli pri mori .

Vo štvrtok sme navštívili štvrť Sultanahmet, v ktorej sa nachádzala aj Modrá mešita, ktorá je jednou z najznámejších a najnavštevovanejších pamiatok v Istanbule. Bola postavená v roku 1609 až 1615. Navštívili sme aj ďalšiu nádhernú mešitu Hagia Sofia. Táto je najvýznamnejšia a najznámejšia sakrálna stavba a do 16.storočia bola najväčším kresťanským chrámom na svete. Ďalším krásnym miestom bola Cisterna Bazilika – je najväčšia z niekoľkých stoviek starovekých cisterien, ktoré ležia pod mestom Istanbul. Po obhliadke tohto krásneho miesta sme sa presunuli do Gülhane Park, kde sa nachádza aj Archeologické múzeum, ktoré patrí k najvýznamnejším múzeám v Turecku. Deň plný zážitkov sme zakončili nádhernou plavbou loďou, kde sme si pochutili na chutnej večeri a dostali sme Certifikáty za účasť na týždennom stretnutí krajín zapojených do projektu Erasmus+ v Istanbule.

V piatok ráno sme vyrazili metrom do Kabataş a prešli sa až do Ortaköy. V Ortaköy sme prechádzali okolo Ortaköy mešity, z ktorej je jedinečný výhľad na Bosporský prieliv a Bosporský most. Dali sme si chutný obed a loďou sa previezli do Vezneciler kde sme navštívili Grand Bazar. Večer sme sa rozlúčili s našimi kamarátmi z iných krajín a presunuli sa na hotel a chutnú poslednú večeru v Tureckom Istanbule.

Týždeň v Istanbule „utiekol“ veľmi rýchlo a v sobotu podvečer sme už boli v Humennom.

Ďakujeme pani riaditeľke Škerlíkovej a pani učiteľke Janošovej, že sme mohli zažiť tento krásny a nezabudnuteľný týždeň.

Sandra, Viktória, Matej, Oliver, Marek, pani učiteľka Bačová a pani vychovávateľka Pachovská

https://www.humenne.sk/Aktuality-a-oznamy/Kultura-a-spolocnost/Hoscakal-Istanbul-ZS-Kudlovska-Erasmus/

Základná škola Kudlovská otvorila svoje brány

1. septembra 1977.  Je to už teda takmer polstoročie, za ten čas tadeto prešli tisícky detí a stovky pedagógov. Nachádza sa v centre mesta pri nádhernom kaštieli a krásnom parku.



Adresa

Základná škola Kudlovská

Kudlovská 11

066 01 Humenné

IČO: 37876741

DIČ: 2021672048

tel.: +421 57 775 2027

mail: admin@zskudhe.edu.sk

 

Linky

© 2022 Všetky práva vyhradené - All rights reserved

Made with ❤ by Adriana

Dni
Hodiny
Minúty
Sekundy

hurry up

15% OFF

On All Tickets

Don’t hesitate and buy tickets today – All tickets are at a special price until 15.08.2021. Hope to see you there :)