Základná škola Kudlovská

HUMENNÉ

+421 57 775 20 27

sekretariát

Erasmus+, Turecko-Bursa

IMG_20230311_160252

   V nedeľu 05.03. 2023 sme zas raz vycestovali za novými dobrodružstvami, priateľstvami i skúsenosťami. Tentokrát do tureckého mesta Bursa, ktoré sa nachádza neďaleko Istanbulu. Cesta nám rýchlo ubehla a keď sme sa podvečer ubytovali v hoteli, tešili sme sa na ďalší deň a na program, ktorý si pre nás prichystali naši tureckí priatelia.

   V pondelok sem sa prepravili autobusom do školy, kde nás srdečne privítali  učitelia a žiaci partnerskej školy. Žiaci pod vedením učiteľov si pre nás prichystali krátky kultúrny program. Na privítanie nám zaspievali a zahrali na klavíri. Po tomto príjemnom úvode sme sa išli do jednej z učebni porozprávať a odprezentovať prezentácie a videá o našej krajine, meste, škole i kultúre, zároveň sme lepšie spoznali našich chorvátskych i tureckých priateľov. Keď sme skončili s prezentovaním, čakal nás chutný obed. Neskôr  nám ukázali svoju školu. Po prehliadke školy sme preberali prečo a ako recyklovať. Nasledoval workshop, kde sme v zmiešaných družstvách vytvárali logá pre recykláciu. Po skončení aktivít v škole  sme sa autobusom presunuli na promenádu k pobrežiu mora, urobili sme si pár fotiek a mohli sme voľne poprechádzať s našimi novými priateľmi. Neskôr sme sa dohodli, že sa pôjdeme spolu navečerať do reštaurácie. Po večeri sme sa vrátili do hotela a už sme sa tešili na ďalší deň.

   V utorok sme navštívili pohorie Uludag. Hore sme sa vyviezli lanovkou. Prvý krát sme videli sneh aj v Turecku. Po príchode na miesto sme sa fotili a zvítali s tureckými študentmi. Bola neskutočná zima a stačilo len pár minút, aby sme boli krásne vyštípaní. S takouto zimou sme nerátali a preto sme utekali do reštaurácie, zohriať sa pri ohni. Po chvíľke na zohriatie nasledovalo ďalšie fotenie. Hneď ako sme sa dofotili,  sme sa vrátili lanovkou dolu. Potom sme nasadli do autobusu a ten nás odviezol trochu nižšie. A vtedy začala obrovská guľovačka. Nasledoval obed, ktorý nám pripravili pred očami. Bola to žemľa plnená pečeným mäsom a šalátom. Veľmi nám to chutilo. Po peknom výlete sme sa vrátili späť oddýchnuť a zohriať sa do hotela. Potom sme išli na večeru a prechádzku po uliciach mesta spolu s pani učiteľkami.

    V stredu sme navštívili ZOO Bursa, kde sme videli plno zaujímavých zvierat   a spravili sme si tam pár fotiek. Hneď potom sme išli do botanickej záhrady, kde sme si požičali štvorkoliesky, na ktorých sme sa všetci vozili a obdivovali krásu botanickej záhrady Bursa. Neskôr sme išli na obed a ochutnali sme tradičný kender kebab, ktorý nám veľmi chutil. Po obede sme išli do nákupného centra, v ktorom sme strávili 3 hodiny nakupovaním rôznych vecí.                                                         

    Vo štvrtok sme sa vydali za okresným guvernérom a okresným riaditeľom školstva, po návšteve guvernéra a okresného riaditeľa školstva sme išli do školy, v ktorej nám učitelia odovzdali certifikáty za zúčastnenie sa v projekte Erasmus+. Po obdržaní certifikátov sme dostali voľný čas na prehliadku a spoznanie školy. Mali sme voľné aktivity so žiakmi ako napríklad hranie športov (stolný tenis, futbal…). Pred západom slnka sme odišli do obchodného centra na menšie nákupy a zahrali sme si bowling s novými kamošmi. Po super zábave sme sa pred cestou na hotel rozlúčili s tureckými kamarátmi a pripravovali sa na cestu do Istanbulu.

    Piatok – náš deň sa začal veľmi skoro. Vstali sme o piatej. O 6tej sme už sedeli v autobuse a mierili do najbližšieho prístavu, kde nás čakal trajekt. Z neho sme sledovali krásny výhľad na Istanbul pri svite slnka. Keď sme sa prepravili cez Egejské more, znova sme nastúpili do autobusu. Ten nás dopravil k mešite  Hagia Sophia, kde nás sprevádzala milá sprievodkyňa, ktorá nám porozprávala všetky zaujímavosti z kultúry a histórie. V blízkosti mešity sme navštívili aj veľa iných historických miest ako napríklad hipodróm s egyptským obeliskom, fontánou a palácom Ali pašu. Neskôr sme navštívili Spice bazár a Grand bazár, v ktorom je okolo 1200  obchodov. Na nákupy sme mali veľké množstvo času, až štyri hodiny.  Po nákupoch nás znova čakala plavba, tentokrát loďou cez Bospor, ktorý rozdeľuje mesto na ázijskú a európsku časť. Loď nás doviezla do jednej z najlepších rybích reštaurácií. Večera bola veľmi rozmanitá, spoznali sme nové zaujímavé chute. Keď sa večera skončila, deň sa už pomaly chýlil ku koncu. Prišiel pre nás autobus a odviezol nás do hotela, v ktorom sme prespali noc pred odchodom. Tento deň bol zlatým klincom nášho výletu.

   Nabití novými zážitkami, priateľstvami a chvíľami, na ktoré nikdy nezabudneme sme sa v sobotu šťastne vrátili domov.

                                                             Nina, Sarah, Peťo, Vlado, Robo

https://www.humenne.sk/Aktuality-a-oznamy/Kultura-a-spolocnost/Elveda-Bursa-ve-Istanbul-ZS-Kudlovska-Erasmus/obr-8.html#galeria-obal

Základná škola Kudlovská otvorila svoje brány

1. septembra 1977.  Je to už teda takmer polstoročie, za ten čas tadeto prešli tisícky detí a stovky pedagógov. Nachádza sa v centre mesta pri nádhernom kaštieli a krásnom parku.



Adresa

Základná škola Kudlovská

Kudlovská 11

066 01 Humenné

IČO: 37876741

DIČ: 2021672048

tel.: +421 57 775 2027

mail: admin@zskudhe.edu.sk

 

Linky

© 2022 Všetky práva vyhradené - All rights reserved

Made with ❤ by Adriana

Dni
Hodiny
Minúty
Sekundy

hurry up

15% OFF

On All Tickets

Don’t hesitate and buy tickets today – All tickets are at a special price until 15.08.2021. Hope to see you there :)