Základná škola Kudlovská

HUMENNÉ

+421 57 775 20 27

sekretariát

Slovensko/Slovakia

56599907_10157352879449379_1466826151576993792_n

Základná škola Kudlovská 11 v Humennom sa môže už po tretíkrát pochváliť účasťou na medzinárodnom projekte výmenných pobytov žiakov. Predtým to boli projekty Comenius a teraz je to Erasmus+. Názov projektu je BE AWARE OF AND PROTECT NATURE ( Buď zodpovedný a chráň prírodu).

Prvou krajinou, ktorá hostila učiteľov a žiakov z Holandska, Talianska, Španielska a Slovenska bolo Turecko začiatkom decembra 2018. Štafetu prevzalo Slovensko a celý týždeň od 7. do 13. apríla naša škola hostila 16 žiakov a 12 učiteľov zo spomínaných krajín. Naši zahraniční spolužiaci sa stali súčasťou našich rodín, našich školských lavíc a našimi kamarátmi. Program, ktorý sme pre nich pripravili korešpondoval s témou projektu, bol nielen poučný ale aj poznávací a zábavný.

Prvý deň po úvodnom milom privítaní a prehliadke našej školy sme boli prijatí primátorom nášho mesta Milošom Meričkom, ktorý sa našim hosťom poďakoval za milú návštevu a poprial im pekne strávený týždeň v našom meste. Nasledovala prehliadka Humenského zámku, skanzenu a popoludňajšie aktivity zamerané na zoznamovanie a predstavovanie jednotlivých škôl, miest, krajín.

Každoročne naše učiteľky SJL a VYV organizujú na našej škole súťaž Bibliotéka do ktorej tentokrát zapojili aj našich nových spolužiakov. Najprv sme si prečítali v anglickom jazyku zaujímavý príbeh o vode. Pochopenie príbehu sme si vyskúšali najprv zadávaním otázok jednotlivým skupinám, ktoré tvorili žiaci z jednotlivých krajín a potom každá skupina mala za úluhu zobraziť problematiku odohrávajúcu sa v príbehu na výkres s použitím troch odpadových materiálov. Žiaci si s úlohami veľmi dobre poradili a v piatok počas záverečného večera svoje práce prezentovali, za čo si vyslúžili veľký potlesk. Poobede sme sa vybrali na výlet k vodnej nádrži Starina, ktorý bol pre všetkých veľmi poučný a zaujímavý. Po návrate z výletu nás v škole čakal hrnčiarsky majster z Pozdišoviec, ktorý nás zasvätil do tajov hrnčiarstva a vyčaril všetkým na tvárach spokojnosť a úsmev, pretože ich snaženie vyvrcholilo hotovou krásnou miskou alebo vázou.

Stredajšie dopoludnie sa nieslo v duchu otvorených hodín, kde vyučujúca na prvom stupni prepojila hodinu matematiky a slovenského jazyka s kanisterapiou za pomoci asistentky, ktorá túto metódu použila aj na druhom stupni pri práci so žiakom s Dawnovým syndrómom. Využívanie alternatívnych metód vo vyučovaní a zážitkové učenie je pre žiakov prínosom a je neodmysliteľnou súčasťou vyučovania na našej škole. Medzinárodný stolnotenisový turnaj bol milým spestrením nielen pre žiakov, ale aj pre učiteľov. Krásne popoludnie sme strávili na ranči v Kamienke, kde sme si mohli zajazdiť na koníkoch, zastrieľať s lukom a šípom, zhotovovať koše z odpadových materíálov, pochutnať si na opečenej klobáske alebo iba tak relaxovať v lone prírody.

Vo štvrtok sme navštívili Opálové bane v Slanských vrchoch a Belianskú jaskyňu vo Vysokých Tatrách. Pre našich zahraničných hostí to boli unikátne skvosty nášho Slovenka, ktoré v nich zanechajú trvalú spomienku.

V piatok sme sa opäť vrátili do nášho mesta. Po otvorenej hodine HUV, kde všetci spolu pripravovali tanec na známu východniarsku pesničku „A ja taka dzivočka“ s ktorou sa mali predstaviť na večernom programe, sme našich hostí zaviedli  do Humenského kostola Všetkých Svätých. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavého z histórie kostola. Naše aktivity potom pokračovali v školskej kuchynke, kde všetci pripravovali to najtypickejšie z kuchyne svojej krajiny, aby sa tým mohli popýšiť. A večer už patril nám všetkým, žiakom, učiteľom, rodičom. Niesol sa vduchu kultúrného programu, odovzdávania certifikátov, prezentácií jedál, prezentácií prác žiakov a spoločného fotenia s rodičmi, ktorí sa stali mamou a otcom na celý týždeň aj pre iné deti.

Bol to večer šťastia, spokojnosti ale aj spomienok a slzičiek. Ale o tom je takýto projekt, o vytváraní nových priateľstiev,  komunikácii,  spoznávaní nových krajín, kultúr, učení sa novým veciam a spoločnom úsilí chrániť naše prírodne bohatstvo.

Veľké poďakovanie patrí našej pani riaditeľke za vypracovanie projektu, všetkým vyučujúcim, ktorí participovali na projekte, našim skvelým žiakom za veľkú pomoc kedykoľvek sme ju potrebovali, rodičom našich žiakov za pohostinnosť a našim hosťom za ich dojemné slová vďaky keď sa s nami lúčili.

                                                                                   Mgr. Adriana Janošová

Základná škola Kudlovská otvorila svoje brány

1. septembra 1977.  Je to už teda takmer polstoročie, za ten čas tadeto prešli tisícky detí a stovky pedagógov. Nachádza sa v centre mesta pri nádhernom kaštieli a krásnom parku.



Adresa

Základná škola Kudlovská

Kudlovská 11

066 01 Humenné

IČO: 37876741

DIČ: 2021672048

tel.: +421 57 775 2027

mail: admin@zskudhe.edu.sk

 

Linky

© 2022 Všetky práva vyhradené - All rights reserved

Made with ❤ by Adriana

Days
Hours
Minutes
Seconds

hurry up

15% OFF

On All Tickets

Don’t hesitate and buy tickets today – All tickets are at a special price until 15.08.2021. Hope to see you there :)