Základná škola Kudlovská

HUMENNÉ

+421 57 775 20 27

sekretariát

Erasmus+, Španielsko – Villalonga od 26.3.do 1.4. 2023

338372621_1220905038625362_792578315081612329_n

Žiaci a vyučujúci ZŠ Kudlovská mohli opäť vďaka projektu Erasmus+ navštíviť a spoznávať ďalšiu destináciu. Tentokrát to bola malebná horská dedina Villalonga so 4500 obyvateľmi neďaleko krásneho mesta Valencia. Keď sme konečne v nedeľu večer prišli do cieľa našej cesty

vyzdvihli si nás rodiny a náš pobyt sa mohol začať.

V pondelok po srdečnom privítaní v škole Santa Ana sme sa hneď stali súčasťou ich vyučovania a mohli sme tak porovnať ako prebieha hodina matematiky, anglického jazyka, dejepisu či iných hodín u nich a ako u nás.  Následne nás zatriedili do zmiešaných skupín spolu so žiakmi z Grécka, Turecka, Talianska a domácimi Španielmi. Vo veľkej aule školy sme prezentovali naše prezentácie o našej nádhernej škole , krajine a napokon o našom meste. Atmosféra sa uvoľnila aktivitami na podporu vzájomnej komunikácie v anglickom jazyku. Bol čas obeda a tak sme išli do našich rodín ochutnať ich tradičné jedla a porozprávať sa o našich tradíciách a odlišnosti kultúr daných krajín.

Utorok ráno sme tak isto išli na dve vyučovacie hodiny a potom sme sa pustili do vyrabania Fallas. Fallas je tradičná socha, ktorá sa vyrába z rôznych materiálov. Na sv. Jozefa sa vyberá najkrajšia a ostatné sa spálila. Je to španielska tradícia oslavy príchodu jari. Aj my sme sa pokúsili vo svojich zmiešaných skupinách takú sochu urobiť. Bo to náročné, lebo všetci sme tam chceli dať niečo iné. Neskôr sme ochutnali ich tradičné raňajky, horchata a fartons, je to sojové mlieko a pečivo s cukrovou polevou. Bolo to celkom zaujímavé. Popoludní sme opäť obedovali v našich náhradných rodinách. Večer sme v mesta Gandia všetci spolu hrali bowling. Po ťažkom dní už sme sa tešili na stredu.

V stredu nás čakal celodenný výlet do Valencie. Navštívili sme najmodernejšiu časť mesta, kde sa nachádza aj Múzeum vedy a techniky, Oceánografické akvárium a Botanická záhrada. Neskôr sme sa presunuli do historickej časti mesta a navštívili kostol Sv. Mikuláša, jedno z mnohých múzei a známy španielsky trh Marcat Central. Deň sme ukončili zábavou v Jump Aréne.

Vo štvrtok sme dotvárali naše fallas. Keď sme ich pripevnili naši hostitelia si pre nás pripravili ochutnávku ich tradičných jedál taktiež ako aj ostatné štáty vrátane nás. Po prežití týchto chvíľ nás čakal program s našimi rodinami a rodinami ostatných žiakov v reštaurácii, kde sme prežili príjemné chvíle s chutným jedlom na stole.

V posledný deň nášho pobytu sme navštívili mesto Gandia. Dopoludnie sme strávili spoznávaním mesta, nakupovaním a najzaujímavejšie pre nás bolo presun na pláž kde sme si pochutnali na morských špecialitách, zahrali plážový volejbal a prvýkrát tohto roku okúpali sa v mori.

Bol to veľmi zaujímavý a poučný výmenný pobyt. Nám žiakom to dáva veľa. Veľa nových priateľstiev, zážitkov a hlavne precvičovanie jazyka v reálnom živote

                                                          Saskia, Sofia, Nina, Mišo a Miško

https://www.humenne.sk/Aktuality-a-oznamy/Kultura-a-spolocnost/Adios-Villalonga-ZS-Kudlovska-Erasmus/

Základná škola Kudlovská otvorila svoje brány

1. septembra 1977.  Je to už teda takmer polstoročie, za ten čas tadeto prešli tisícky detí a stovky pedagógov. Nachádza sa v centre mesta pri nádhernom kaštieli a krásnom parku.



Adresa

Základná škola Kudlovská

Kudlovská 11

066 01 Humenné

IČO: 37876741

DIČ: 2021672048

tel.: +421 57 775 2027

mail: admin@zskudhe.edu.sk

 

Linky

© 2022 Všetky práva vyhradené - All rights reserved

Made with ❤ by Adriana

Dni
Hodiny
Minúty
Sekundy

hurry up

15% OFF

On All Tickets

Don’t hesitate and buy tickets today – All tickets are at a special price until 15.08.2021. Hope to see you there :)