Základná škola Kudlovská

HUMENNÉ

+421 57 775 20 27

sekretariát

Polročné bilancovanie šachového krúžku

20230130_141007_resized_1

Šach má veľa pozitívnych výchovných momentov. Nie je to prázdna fráza , ale mnohými desaťročiami overený fakt. Už v minulom storočí sa potvrdilo, že v štátoch v ktorých bol šach povinným predmetom, žiaci navštevujúci základné školy dosahovali lepšie výsledky ako žiaci z iných škôl, kde šach nebol povinným predmetom. Zaviesť výučbu šachu na základné školy odporúčal členským štátom Európskej únie aj Európsky parlament v roku 2012. Žiaľ na Slovensku sa to nestretlo s pozitívnou odozvou, vraj už aj tak žiaci majú preplnený rozvrh hodín.

Aké sú tie pozitívne výchovné momenty? Stručne by som vymenoval niekoľko pozitívnych argumentov. Zlepšuje pamäť a trénuje organizmus na zvládnutie stresových situácii.  Zlepšuje koncentráciu a logické myslenie. Podporuje fantáziu a vychováva k samostatnosti.

Pre rodičov je však najdôležitejšie, že ich výchovný proces s deťmi je pre nich podstatne ľahší a kritické obdobia ich syna alebo dcéry zvládnu bez výraznejších turbulencii. V dnešnej uponáhľanej dobe nie veľmi naklonenej mladým rodinám to nie je málo.

Už druhý školský rok úspešne na našej škole funguje šachový krúžok. Žiaci tam chodia radi, tešia sa, že majú možnosť zdokonaľovať sa v šachovej hre. Mojim snažením nie je vychovať budúcich veľmajstrov , čo samozrejme nie je vylúčené. Chcel by som vychovať psychicky zdravých mladých ľudí, pre ktorých aj neskôr bude šach oporou a zárukou psychickej sviežosti.

V pondelok 30.1.2023 sme počas šachového krúžku zhodnotili našu polročnú prácu a žiaci si s nadšením prevzali vysvedčenia. O tom ako žiaci prejavili svoje emócie je zrejmé z priloženej fotodokumentácie.

Ošachovýchúspechoch trojice našich reprezentantov ste si mohli už skôr prečítať na školskom webe vNOVINKÁCH zo 16.12.2022 v článku Trojica úspešných reprezentantov zo ZŠ Kudlovská.  https://zskudhe.sk/?p=16022

Šach je jedným z mála športov, ktorý sa dá hrať dlhé roky od mladého veku aj v starobe.

Rodičia, dajte deti na šachy!

Ing. Mikuláš Sedlák

Tréner I. kvalifikačného stupňa

Základná škola Kudlovská otvorila svoje brány

1. septembra 1977.  Je to už teda takmer polstoročie, za ten čas tadeto prešli tisícky detí a stovky pedagógov. Nachádza sa v centre mesta pri nádhernom kaštieli a krásnom parku.



Adresa

Základná škola Kudlovská

Kudlovská 11

066 01 Humenné

IČO: 37876741

DIČ: 2021672048

tel.: +421 57 775 2027

mail: admin@zskudhe.edu.sk

 

Linky

© 2022 Všetky práva vyhradené - All rights reserved

Made with ❤ by Adriana

Dni
Hodiny
Minúty
Sekundy

hurry up

15% OFF

On All Tickets

Don’t hesitate and buy tickets today – All tickets are at a special price until 15.08.2021. Hope to see you there :)