Ako každá škola, aj naša sa stará o vzdelanie a povznášanie ducha, ale v posledný deň pred jesenným prázdninami 27. októbra sa naše vyučovanie tematicky zameralo na zdravie tela a naši pedagógovia to poňali naozaj tvorivo.
Praveký tanec na hudobnej výchove sa zakončil chutnou hostinou zdravej pochúťky – žiaci 6.B si pochutnali na daroch našej prírody: ovocí a orechoch ako pravekí ľudia. Chutné proteinové nápoje si pripravil pre žiakov pán učiteľ telesnej výchovy. Zábavné a netradičné úlohy (tajničky, aktivity) si piataci a šiestaci vyskúšali na hodinách techniky. Na hodine geografie 7.A preberala Európu netradične: spoznávali Európu na tanieri – zdravé národné jedlá.
Na hodinách slovenského jazyka sa žiaci 5.A, 7.B a 9.A 1.skupina zapojili do celoslovenskej literárnej súťaže v rámci Zelenej školy HOVORME O JEDLE, ktorej témou bolo Najzdravšie ovocie a zelenina rastie za rohom. Žiaci mali vytvoriť báseň, rozprávanie alebo úvahu. V 7.A si žiaci vyskúšali opis pracovného postupu – recept na Ovocný pohár. Popritom určovali gramatické kategórie použitých slovies.
Diskusia o správnych návykoch stravovania, zložení potravín – tak takáto bola hodina chémie. Žiaci taktiež tipovali množstvo cukru (počet kociek) nachádzajúce sa v nápojoch, ktoré zvyknú piť.
Aj angličtina sa niesla v duchu zdravej výživy: Ôsmaci a deviataci vytvárali plagát na Deň zdravej výživy. Žiaci 7.A čítali text o vzniku hamburgerov a porovnávali zdravé a nezdravé jedlo.
Ani ostatné jazyky nezaostávajú. Na nemčine si žiaci rozprávali o delení potravy na zdravú a nezdravú a o svojom obľúbenom alebo neobľúbenom jedle. Na hodine RUJ v 8. ročníku žiaci vo dvojiciach vytvorili projekty na tému: ,,Recept na moje obľúbené zdravé jedlo” a v 9. ročníku mali za úlohu zhotoviť projekty na tému: ,,Menu zdravých jedál”
Na výtvarnej výchove v 5. ročníku žiaci stvárnili zaujímavou výtvarnou technikou, tzv. sgrafitom – ovocie a zeleninu. V deviatom ročníku bol pokus o Land art, čiže tvorenie obrazov z prírodných materiálov na tému- ZDRAVÁ POTRAVINA.
Cieľom všetkých týchto aktivít bolo zvýšiť záujem o zdravú výživu u žiakov a ukázať, že čo je zdravé, je zároveň aj chutné.
Mgr. Mária Styrančáková